Aliqua blog, Eerste Hulp bij Crisis

T 06 171 064 68

 

Eerste Hulp bij Crisis - EHBC


Regelmatig hoor ik ondernemers klagen over bedreigende, externe factoren. En klagen mag, begrijp me niet verkeerd: klagen kan weleens lekker zijn, het lucht op. Maar blijf er niet in hangen. Bekijk ook de positieve kanten. Zelfs in tijden van crisis zijn er mogelijkheden. Neem de coronacrisis. Hoe diep die velen ook raakt, ze zet aan tot het bedenken van creatieve oplossingen. Cabaretiers die online voorstellingen zijn gaan geven, restaurants die hun maaltijden zijn gaan bezorgen, musea die via Zoom kunstkijkmiddagen organiseren, om een paar voorbeelden te noemen.

 

Positief ingestelde organisaties hebben de grootste kans om de crisis te boven te komen.
“Het woord crisis wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden”.
Deze quote is van John F. Kennedy. Juist in tijden van crisis is het goed om te kijken naar de kracht van je eigen bedrijf: waar is het goed in? Kijk ook eens rationeel naar die bedreigingen. Probeer ze om te buigen naar kansen. Steek je energie in wat wél kan. Dat is effectiever dan verklaringen zoeken in externe factoren.

 

SWOT analyse

Geen idee hoe te beginnen? Een SWOT-analyse helpt je erbij. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. Het is een methode om te ontdekken waar je bedrijf staat en waar de kansen liggen.

Maak een overzicht van:

- je sterke punten
- je zwakke punten
- de kansen die je ziet in jouw markt
- de bedreigingen die je ziet in jouw markt

Bij de eerste twee kijk je intern, binnen je bedrijf. Bij de laatste twee kijk je naar de markt, naar de externe factoren.

 

Analyseer je SWOT overzicht en geef je bedrijf Eerste Hulp bij Crisis. Kun je de zwakke punten verbeteren? Gebruik je de sterke punten en breng je ze voldoende onder de aandacht bij je klanten? Welke kansen zijn er? Zie ook kansen in de bedreigingen. In bijna alle bedreigingen zitten kansen. Je moet ze alleen wel zien om ze te kunnen pakken. En onthoud: ‘Wacht niet tot de storm voorbij is, maar leer dansen in de regen’.

 

Hulp nodig?

Soms kan een helicopterview nodig of prettig zijn. En dan weet je me te vinden!